Kto ma pozná, vie, že mám mlsný jazýček. Mám rada sladké, avšak nie všetko si môžem kvôli intolerancii dovoliť. Čo som však objavila nedávno, je Zlaté mlieko a prinášam ti tip ako pripravujem jeho verziu s esenciálnymi olejmi dōTerra.
Odkiaľ Zlaté mlieko pochádza?
Zlaté mlieko (prípadne anglicky Golden milk) je starý ajurvédsky recept, ktorý stimuluje imunitný systém a podporuje trávenie. Blahodarne pôsobí vďaka použitým koreninám v nápoji a tieto ja používam vo forme esenciálnych olejov dōTerra.
Čo je to Zlaté mlieko?
Už vieme, že Zlaté mlieko obsahuje koreniny. A vďaka jednej – kurkume – ho môžeš nájsť aj pod názvom Kurkuma latté. Dôvodom je, že kurkuma ako hlavná zložka mu prináša chuť, farbu (v prípade použitia samotného korenia) a má veľa skvelých účinkov na náš organizmus.
Kurkuma nápoju prináša chuť, farbu a má veľa skvelých účinkov na náš organizmus
Kurkuma však nie je jedinou koreninou, ktorá sa v nápoji nachádza. Objavíš tam aj Zázvor a Škoricu; prípadne aj Čierne korenie. Vďaka týmto koreninám ťa tento lahodný nápoj zahreje nielen na duši, ale aj na tele.
V Zlatom mlieku objavíš okrem kurkumy aj zázvor, škoricu, prípadne aj čierne korenie
Ako pripraviť Zlaté mlieko?
Ako som písala, ja tento skvelý nápoj pripravujem pomocou dōTerra esenciálnych olejov, pričom používam kokosové mlieko a tuk. Je to veľmi jednoduché a za pár minúť si môžem pochutnávať na svojej obľúbenej dobrôtke.
Zloženie
- 2 poháre kokosového mlieka (prípadne použi mandľové, alebo klasické živočíšne)
- 1/2 pohára vody
- 1 čajová lyžička jedlého kokosového oleja
- 1 kvapka dōTerra esencie Kurkuma (Turmeric)
- 1 kvapka dōTerra esencie Zázvor (Ginger)
- 1 kvapka dōTerra esencie Škorica (Cinnamon)
- Med – podľa potreby pre dodanie lahodnosti
Vďaka koreninám tento lahodný nápoj zahreje nielen na duši, ale aj na tele
Postup
Mlieko, vodu a olej nalejem do malého hrnca a privediem do teploty tesne pred vretím. Následne nechám za slabého miešania zmes vychladnúť. Keď nadobudne teplotu, ktorá ma nepopáli, kvapnem do nej kvapku Kurkumy, Zázvoru a Škorice. Premiešam a na dochutenie použijem ešte lyžičku medu. Ten však nie je povinný. Na finalizáciu sa dá po naliatí do pohárov na vrch posypať trošku mletej kurkumy, škorice, alebo zázvoru na ozdobenie.