Zvažuješ ako zakomponovať esenciálne oleje do svojej kuchyne, avšak nevieš ako na to? Možností je neúrekom, no dnes Ti prinášam tip so zmesou Mexican. Ak je pre teba ten správny čas vyskúšať niečo nové, tento článok s receptom na červenú šošovicu od Zuzky bude pre teba ako stvorený.
Neuveriteľná chuť na dosah
Zmes Mexican pozostáva z niekoľkých esenciálnych olejov, ktoré vytvárajú harmóniu chutí pre naše jedlo. Nájdeme v nej esencie ako Lime, Cumin, Black Pepper, Cilantro a Marjoram. Áno, čítaš správne, niektoré z esencií sú u nás dostupné aj ako samotné oleje, no niektoré znejú exoticky. Nie je to skvelé? Poďme na recept…
Ingrediencie pre červenú šošovicu na mexický spôsob
Potrebujeme:
- Cibuľa
- Cesnak
- Kokosový olej
- Rajčiny
- Mrkva
- Zázvor čerstvý alebo sušený
- Kari korenie
Ďalej potrebujeme:
- Kurkuma
- Vegeta (napr. domáca)
- Červená šošovica
- Bazalka
- Čierny sezam
- Kokosové mlieko
- zmes Mexican
„Nepoznám lepšiu mňamku, ktorá je zároveň aj zdravá maškrta.“
Zuzana Bednárová
Postup na prípravu
Postup na prípravu červenej šošovice na mexický spôso je nasledovný:
- Na rozohriatu panvicu dáme kokosový olej, pridáme cibuľu, cesnak, zázvor a popražíme.
- Pridáme nakrájanú mrkvu (môže byť aj na pásiky), kurkumu, kari, nakrájané rajčiny, popražíme a zalejeme troškou vody.
- Pridáme umytú červenú šošovicu, pridáme ešte trošku vody, kokosové mlieko, vegetu a necháme variť do zmäknutia.
- Na záver pridáme bazalku (pokojne môže byť aj koriander) a kvapku zmesi esenciálnych olejov Mexican.
- Žiadne korenie nevyváži chuť jedla tak, ako táto zmes korenín vo fľaške. Je to úžasná zmes.
- Keď máme jedlo na tanieri, dozdobíme čiernym sezamom.
Prílohou môžu byť napríklad ryžové rezance, či ryža.

Červená šošovica je bohatým zdrojom bielkovín s nízkym obsahom tuku, vitamínov, predovšetkým skupiny B, minerálov a vlákniny. Z minerálov sú to napr. železo, fosfor, draslík, zinok a selén. Táto šošovica zabezpečuje dostatočný pocit nasýtenia a bráni skorému pocitu hladu
Mexican nie je jediná zmes do kuchyne
Podarila sa ti červená šošovica na mexický spôsob podľa tohto receptu? Verím, že si pochutnáš.
Zmes Mexican však nie je jedinou zmesou do kuchyne. Počas Vianoc bolo možné v posledné roky získať aj ďalšie podobné zmesi a to Italian (talianska zmes skvelá na mäso, cestoviny, či šaláty), Tropical (tropická zmes vhodná na ryby a krevety, no aj do smoothies) a Thai (thajská zmes vhodná do omáčok, polievok, cestovín, mäsa, či cviklových fašírok).
Páčil sa ti tento článok? Priniesla nám ho Zuzana Bednárová, ktorá sa rada venuje rozličnej tvorbe a okrem iného objavuje aj rôzne kombinácie chutí v kuchyni. Je to mamina dvoch detí, ktorá nám aj naďalej bude prinášať skvelé tipy a tak sa máš na čo tešiť.
